Krypgrunden och vinden

Vid visningarna har det påtalats att det kanske går att titta in på vinden men att det troligen inte går att få en skymt av krypgrunden.
Nu har vi, med viss möda, fixat tillträde till båda dessa utrymmen. Vinden kan man gå upp på via en lucka i taket i hallen på övervåningen och krypgrunden, åtminstone den del som är under köket, går det att krypa ned i via golvet i en garderob i köket.
Här nedan ser ni resultatet.

Detta är den norra delen av vinden. Som synes är allt torrt och fint. Runda eller delvis hyvlade stockar och bräder bildar tak medan hyvlat virke bildar takåsar (dom som ligger i sågspånet). Klicka på bilden för en större bild.

Bild mer mot mitten av huset. Brädorna mot taket är troligen luftspalter. Klicka för större bild.

Bild mot söder. Samma fina utrymme. Klicka för större bild.

Bild av skorstensstocken. Hel och fin. Med på bilden syns även expansionkärlets överfyllnadsrör. Klicka för större bild.

Vinden ser alltså väldigt fin ut. Ingen fukt eller annat skräp (några tomma getingbyllor bara..). Jättelätt för en köpare att titta upp om så önskas.

Krypgrunden

Huset är byggt på dels en källare och dels en krypgrund. Grunden är gjuten ovanpå en sockel. Några sprickor finns det men absolut ingen allvarligt. 1963 byggde man ett badrum på övervåningen och då drog man avloppet via en garderob nere i köket. I botten av denna garderob upptäckte vi att det går att plocka bort golvet och sågspånet för att titta ned i krypgrunden.
Sagt och gjort!
Detta var det vi fann.

På väg ned i underjorden..

Denna bildserie är tagen från vänster till höger med början mot norr (diskbänkens avlopp).
De mörka områden som syns på marken i underkant av bilden är bara en skugga från kamerablixten.

De tråkiga nyheterna!

Här ser man resultatet av en läckande avloppstam. Bilden är tagen under krypgrunden upp mot hålet i golvet inne i garderoben som avloppet är draget igenom. Man kan se avloppsröret.
Som synes är golvbjälken angripen och håller på att ruttna sönder. Om man ser till att inget nytt läkage förekommer så kan det fungera men jag rekomenderar starkt att både renovera avloppet och denna bjälke.
Bjälken ligger alltså på betongkanten (den gråa ytan till höger).
Även den bräda som ligger ovanpå betongen (till höger upptill) måste bytas ut. Den är visserligen inte bärande men bör bytas i alla fall. Klicka för en större bild.

De goda nyheterna!

Här är en bild tagen från en annan vinkel mot nästa bjälke (den som jag hade ovanför huvudet i den förra bilden och därmed inte syntes). Som synes är den helt frisk. Det är endast den bräda ovanpå betongen som ligger mellan golvbjälkarna som behöver bytas (det är samma bräda som synns i den förra bilden). Så här efteråt kan man tycka att jag borde tagit bort alla sågspån för att få en bättre bild men det är lätt att vara efterklok... Klicka för en större bild.

 

Jag har även filmat krypgrunden både med kamera och filmkamera.
Kamerafilmerna hittar ni här:
Film 1 (10 Mb ) QuickTime
Film 2 (23 Mb) Quick Time (en lustig slutkommentar när man tror kameran är av... men det bjuder jag på :-)

Tillbaka till Huset